english grammar practice set for class 10 wbbse with answers
Type Here to Get Search Results !

english grammar practice set for class 10 wbbse with answers

 Madhyamik English Grammar Practice (Indirect Speech)




  • Rewrite each of the following sentences in Indirect Speech: 


(1) She said to me, ‘Are you well’?

Ans: She asked me if I was well.


(2) He said to his sister, ‘Well done’.

Ans: He congratulated his sister for doing well.


(3) He keeps saying, ‘I am very lucky’.

Ans: He keeps saying that he is very lucky.


(4) The chairman said, ‘Ladies and gentlemen, welcomed to the meeting’.

Ans: Addressing the ladies and gentlemen, the chairman welcome them to the meeting.


(5) The boy said to his friend, ‘I went to school yesterday’.

Ans: The boy told his friend that he had gone to school the previous day.


(6) ‘Please do not disturb me’, said the lady to the boys.

Ans: The lady requested the boys not to disturb her.


(7) ‘What's your problem’? said the doctor to the patient.

Ans: The doctor asked the patient what his problem was.


(8) I say to my student, ‘speak the truth’.

Ans: I Advised my student to speak the truth.


(9) The girls said, ‘Hurrah! I have on the debate competition’.

Ans: The girl exclaimed in joy that she had on the debate competition.


(10) Mother say to me, ‘do you like to have a cup of tea’? 

Ans: Mother asked me if I liked to have a cup of tea.


(11) ‘Are Cherry seeds lucky’? asked Rakesh.

Ans: Rakesh asked if Cherry seeds were lucky.


(12) She said, ‘let us have some fun’.

Ans: She proposed that they should have some fun.


(13) ‘Climb up, little boy,’ Said the tree.

Ans: The tree encouraged the little boy to climb up.


(14) The passenger said, ‘how far is a station’?

Ans: The passenger asked how far the station was.


(15) ‘How did you get here, child’? asked the man.

Ans: The man asked the child how he had got there.


(16) The doctor said to my mother, ‘take this medicine regularly’.

Ans: The doctor advised my mother to take that medicine regularly.


(17) The teacher said to his students, ‘you must love your motherland’.

Ans: The teacher told his students that they must love their motherland.


(18) The teacher said to the boys, ‘keep quiet’.

Ans: The teacher ordered the boys to keep quiet.


(19) The teacher said, ‘man is Mortal’.

Ans: The teacher said that man is Mortal.


(20) ‘Let's sit down here and talk the matter over’ said Davy to Faraday.

Ans: Davy proposed to Faraday that the food sit down there and talk the matter over.


Full Suggestion : click here...


Tags Line

--------------------

wbbse class 10 english grammar book

madhyamik english grammar practice

wbbse class 10 english book pdf

english grammar practice set for class 10 wbbse

madhyamik english grammar book

wbbse class 10 english grammar syllabus

grammar worksheet for class 10 wbbse

madhyamik english grammar suggestion

madhyamik grammar practice set

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন

0 মন্তব্যসমূহ
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

LightBlog

AdsG

close