Type Here to Get Search Results !

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1

The Wind Cap

Jane Yoled

অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি

WB Class 8 English


Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Lesson 1 | The Wind Cap | Jane Yoled | অষ্টম শ্রেণীর ইংরেজি | WB Class 8 English

Class 8 

English

The Wind Cap

Activity–1

Tick the correct alternatives :
[Soil, head, heart’s desire, Sailor]
(1) The lad had wanted to be a Sailor.
(2) Mother told the lad that he knew the smell of the Soil.
(3) John put the title on his head.
(4) The fairy man wanted know John’s heart’s desire.

Activity–2

Rearrange the following sentences in the current order and put the numbers in the given boxes.
(1) Jon met the tiny green turtle. (2)
(2) Mother said Jon was a farmer’s son. (1)
(3) The turtle changed to the tiny green fairy man. (4)
(4) Jon plucked the turtle from his head. (3)
(5) Jon did not express his wish. (6)
(6) Jon bowed back. (5)

Activity–3

Answer the following questions :
1) Why do you think you thought that the turtle would be safe on his head?
Ans : John saw the turtle while ploughing then he thought that the turtle would be safe on his head because of that turtle might have been run over if he put it on some other places.

Activity–4

Complete the following sentences with information from the text :
(A) The cap that sailors most desire was given to him by the fairy man.
(B) Seeing a ship anchored near the shore john requested the capital to take him along.
(C) By twisting the cap, John could summon the East wind and the west wind.
(D) John desired to see the land because he had not set foot on land for one year and a day.

Activity–5

Answer the following questions :
(1) Why did the fairy man offer jon the wind cap?
Ans : Because he wanted to show his generosity towards jon so that jon can feel fairy man was full of sense obligation to him and he saved his life and so he offered him the wind cap.
(2) was the condition that was associated with the wind cap?
Ans : When jon was working in his field then suddenly he saw fairy man and he wished from it that in return he gave him a magical wind cap. Then Jon could go sailing and full fil his desire but the condition was that no one hand can ever take it off from John’s head.
(3) Why did Jon become popular with the sailors?
Ans : Because he was able to summon wind through all the sides with the help of his wind cap.

Activity–6

Write ‘T’ for true and ‘F’ for false statement in given boxes. Give supporting statement for each of your answers :
(a) John never dreamt about the land (F)
S.T : John didn’t have a dream of the land.
(b) The squall was called up because John was sleeping (F)
S.T : It was called up the squall from the open sky so that hit the sea without warning .
(C) The captain was angry with John (T)
S.T : The captain angrily snatched john with a tail of his stripped cap and twisted him thrice and flung him out of the sea.
(D) John did not return the wind cap to the fairy man (F)
S.T : John put the wind cap under a stone where he knew the fairy man would find it.

Activity–7 (a)

Answer the following questions :
(1) Why did the sailors try to rip off the cap from Jon’s head?
Ans : Because the wind had been whirling about the boat tearing the sails and snapping the spars. Hence the sailors fully tried to rip off the cap from John’s head.
(2) How did Jon divide his time between land and see?
Ans : The way he spent half the year on a ship and half year on the shore ,the same John divided his time between land and see.
(3) Do you think John was rightly called 'captain turtle'? Give reasons for your answer.
Ans : Yes, I think so that John was rightly called 'captain of turtle' because He was really on the water and land.
(4) Why did Jon want to return the wind cap to the fairy man?
Ans : All the sailors blamed Jon for the storm and the damage so he too felt that the cap was responsible for all the damage so he wanted to return the wind cap to the fairy man.

Activity-8 (b)

Underline the verbs in the following sentences that suggest actions that began before a certain point in the past and continued up to that time :
(1) They had been playing in the field for an hour before mother called them.
(2) When I visited my uncle, he had been teaching in a school there for five years.
(3) Rita had been studying in our school for the last eight years since I met her.
Activity 8 (c)
Fill in the blanks with either the Present Perfect Continuous or Past Perfect Continuous Tense :
(1) The rain had been pouring when I left home.
(2) The engineers have been building the bridge for the past few months.
(3) The performers have been singing since evening.
(4) At that time, Mr. Roy had been writing poems for one month.

Activity 9

Replace the underlines words with their antonyms :
(1) Jon had always obeyed his mother.
Ans : Jon had always disobeyed his mother.
(2) Jon began his first ever sea voyage.
Ans : Jon finished his first ever sea voyage.
(3) He became very popular with the sailors.
Ans : He became very unpopular with the sailors.
(4) In Jon’s dream the seasons turned rapidly.
Ans : In Jon’s dream the seasons turned slowly.

Activity 10 (a)

Imagine you are out on the open sea in a boat with waves rising all around you. Would you feel scared or excited? Write a paragraph in about eighty words describing your experience of the sea voyage.
Ans : Last month I had an incredible experience of the sea voyage. The voyage was on the Bay of Bengal. I was with my family and the experience I had was something that cannot be forgotten. There were waves from all the sides which made me feel scared initially but then as the time went by, I felt more and more excited about the whole thing. Since it was my first experience, I had mixed feelings. The water looked extremely beautiful. It was a sight to behold. I didn’t want to end the journey. I could feel the waves and it made me feel excited. Overall, it was an experience to remember forever.

Activity 10 (b)

Suppose you had wished to perform on stage for a long time. On the occasion of your school’s annual function, you finally got a chance to do so. Write a letter to your friend describing how you felt when your wish was fulfilled.
Ans :
Dear Susmita,
I hope you and your family is doing well. I want to share something really exciting to you. As you know that I had a desire to perform on a stage, and guess what this dream of mine had come true. Yes, I finally got a chance to perform on the stage for the very first time at our school’s annual function. I got a chance to showcase my inner hidden talent of dancing. I had a solo performance on classical tunes which got a thunderous applause from the audience. I was in tears at the end of my performance as I couldn’t believe that my first ever stage performance would be so exciting. From teachers to the parents, everyone praised my performance and I was over the moon. I would never forget my first stage performance. I so wish that you were there to witness my happiness. I miss you. I hope to see you soon.
Give my regards to your parents.
Yours lovingly
Sonali

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন

0 মন্তব্যসমূহ
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

LightBlog

AdsG

close